Genel SağlıkHABERLER

KALP KRİZİ RİSKİNİ ÜÇ HAFTADA AZALTIN

ABD’de yapılan bir araştırma, sağlıklı beslenme ve egzersizin üç hafta içinde kalp krizi riskini önemli ölçüde azalttığını ortaya çıkardı

California Los Angeles Üniversitesi’nde fizyoloji bilim dalında görevli profesör R. James Barnard başkanlığında yapılan araştırmada, sağlıklı beslenme ve egzersizin kolesterol ve kan basıncını düşürerek kalp krizi riskini azalttığı saptandı.

Sonuçları Circulation dergisinde yayımlanan araştırmada, 11 obez (aşırı şişman) üç hafta boyunca az yağlı et ve lif oranı yüksek meyve ve sebze ile beslendi. Denekler bu süre içinde çok az kilo verdiler, ancak kan basınçları ve kolesterolleri önemli ölçüde düştü, ayrıca düzenli olarak yaptıkları yürüyüşlerinde dikkate değer çabukluk ve canlanma tespit edildi.

Prof. Barnard, yaptıkları çalışmanın diyet ve egzersizin kısa süre içinde oksidasyon stresini azalttığını, kan basıncını düşürdüğünü ve diğer kronik rahatsızlıkların riskini azalttığını ortaya çıkaran ilk çalışma olduğunu söyledi. Üç haftalık süre içinde tümü erkek olan deneklerin mönüsü yüzde 70-75 oranında meyve, sebze ve tahıl, yüzde 15-20 oranında protein içeren gıda ile yüzde 10’dan az etten oluştu. Araştırmaya katılanlar mönüdekilerden istedikleri kadar yediler ve günde 45 ila 60 dakika yürüdüler.

Prof. Barnard’ın ekibi, araştırmanın başında ve sonunda deneklerin kanlarını inceleyerek kalp kriziyle ilgili olan ensülin, glikoz ve kolesterol oranlarını ölçtü. Ekip, kan basıncını, kan basıncını düşüren ve kanda yüksek miktarda olduğu takdirde atardamarların tıkanmasını engelleyen nitrik oksit miktarını, ayrıca “serbest radikaller” olarak adlandırılan ve kalp krizinin sebebi ve damarlara zarar veren parçacıkların bulunma oranlarını incelediler.

Üç haftalık dönemden sonra araştırmaya başlanıldığında yüksek kan basıncı olan deneklerden 7’sinin kan basıncı normale döndü. Toplamda ise deneklerin kolesterolü ortalama olarak yüzde 19, kan basıncı yüzde 14 ve serbest radikal oranı ise yüzde 28 düştü. Obezlerin ensülin seviyeleri yüzde 46, glikoz seviyeleri ise yüzde 7 azaldı.