Genel SağlıkHABERLER

ALKOL KADINLAR İÇİN DAHA ZARARLI

Kadınların günde bir kadeh içkiyi aşmamaları tavsiye edilirken, alkol sonrası ağrı kesicilerden uzak durulması önerisinde de bulunuluyor.

Vücudun en önemli organlarından biri olan karaciğerin, kadınlarda erkeklere oranla daha hassas olduğu ve alkolün kadınlarda karaciğeri çok daha fazla zarara uğrattığı belirtildi.

St. Luke’s Episcopal Hastanesi-Texas / Karaciğer Enstitüsü Şefi Dr. Joseph Galati tarafından yapılan açıklamada, vücut ebadının alkolün karaciğer üzerinde yaptığı tahribat ile bir ilgisi olmadığını söylerken ‘Aynı kilo ve ebatta bir erkek ve bir kadın örnek alındığında kadının karaciğeri erkeğinkinden daha çok etkileniyor. Çünkü kadın vücudu alkolü daha az metabolize ediyor, böylece aynı oranda içki içen kadın ve erkekler arasında kadınların karaciğerleri daha fazla zarar görüyor’ dedi.

Dr. Galati ayrıca kadınların erkekler arasında vücut fonksiyonlarının alkol söz konusu olduğunda daha değişik tepki verdiğini söylerken ‘Fazla alkol alındığında, alkol yağlı dokulara yerleşiyor, kadın vücudunda bulunan yağ oranı erkeklere nazaran daha yüksek olduğu için alkol kadın vücudunda daha uzun zaman kalıyor ve bu da karaciğere hasar oranını arttırıyor’ dedi.

Alkolü parçalayan “gastrik alkol dehydrogenase” adı verilen enzimlerin kadınlarda erkeklere oranla %60 daha az olduğunu söyleyen Galati, kadın metabolizmasının alkolü daha yavaş yaktığı ve daha uzun süre depoladığı için karaciğer hasarına çok daha sık rastlandığını vurguluyor.

Galati, ayrıca alkol tüketimi sırasında ve sonrasında asprin ve acetematophen içeren ağrı kesici kullanımının karaciğere büyük hasar verdiğini belirtirken, alkol ile kombine edilen ağrı kesicilerin karaciğerde aşırı stres yarattığını ve toksik etkilenmelere yol açabileceğini belirtiyor. Alkol sonrası baş ağrısı için alınan acetematophenin en düşük dozlarda bile karaciğer hasarına yol açtığını belirten Dr.Galati , alkol sonrası ağrı kesicilerden uzak durulması önerisinde bulunuyor.

KARACİĞER

Karaciğerle ilgili bir takım genel bilgiler de veren Texas St. Luke’s Episcopal Hastanesi Karaciğer Enstitüsü Şefi Dr. Joseph Galati, kadınların günde bir kadeh içkiyi aşmamalarını tavsiye ediyor.

Karaciğer, vücudumuzdaki en büyük organlardan biri olup yaklaşık 1.5 kg ağırlığında, karın bölgesinin sağ üst tarafında yer almakta. Karaciğerin 200’ü aşkın fonksiyonu bulunduğunu belirten Dr.Galati bunlardan bazılarını şöyle sıralıyor;

Yemeklerin kimyasal besinlere dönüştürülmesi ve vücudun beslenmesi,

Hazmedilmiş ve vücudun salgıladığı toksik maddelerin kandan temizlenmesi,

Hazım için şart olan safra üretimi,

Bazı vitamin, şeker ve minerallerin depolanması ve acil enerji ihtiyacı halinde kullanılması,

Kandaki ilaç ve kimyasal maddelerin kontrol altında tutulması,

Bağışıklık sisteminin en üst seviyede tutulması,

Dr.Galati, karaciğerin genel sağlık üzerindeki önemini vurgularken kişilerin alkol ve ağrı kesicilerden tamamen uzak kalmaları değil ama her ikisini de kullanırken dikkat etmelerini ve alkol ile acetematopheni karıştırmamalarını bir kez daha hatırlatıyor.