Genel SağlıkHABERLER

ERGENLİKTE ÇİNKO, CİNSEL GELİŞİM İÇİN ÖNEMLİ

Çocukların 12-17 yaş gurubunda tam olarak ergenliğe eriştikleri, bu dönemde beslenme ihtiyacının da arttığı belirtildi.

Ergenlik çağında protein ihtiyacının hayvansal gıdalardan karşılanması gerektiği bildirildi.

Ergenlik çağında boy uzaması ve kilo artışı olacağını belirten Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kendirci, şunları anlattı: “Bu dönemde alınması gereken günlük kalorinin yüzde 50’si karbonhidratlardan, yüzde 30’u yağlardan, yüzde 20’si proteinlerden oluşmalıdır. Özellikle ergenlik çağında protein ihtiyacı hayvansal gıdalardan karşılanmalıdır. Çünkü, hayvansal gıdaların protein değeri, bitkisel gıdalardan çok daha fazladır. Katı yağ da yenebilir ancak, fazla tüketilmemelidir.”

Ergenlik çağında çinko eksikliği de görülebileceğine işaret eden Kendirci, “Çinko, cinsel gelişim için önemlidir. Çinko eksikliği olan çocuklar, ergenlik çağına giremezler. Karaciğer ve dalakları büyür, ten renkleri beyazdır. Bu dönemdeki çinko ihtiyacı, kırmızı et, karaciğer, pekmez, peynir, yumurta, kuru fasulye, mantar, buğday, bulgur ve kuruyemiş ile özellikle de badem ve cevizden karşılanabilir” diye konuştu.

VEJETERYAN DİYET

Ergenlik çağındaki kızların şişmanlama korkusuyla batıda yaygın olan “vejeteryan diyet” uyguladıklarını ifade eden Kendirci, protein bakımından zayıf olan bu diyetin, fındık, ceviz ve hububat ürünleri yenerek desteklenmesi gerektiğini bildirdi.

Prof. Dr. Kendirci, ergenlik çağındaki sporcuların yaşına uygun oranda yağ, protein ve karbonhidrat alması halinde ek bir besine ihtiyaç olmadığını ancak, sıvı kaybı olacağı için tuz, vitamin ve mineral içeren sıvıların tüketilmesi gerektiğini söyledi.