Genel SağlıkHABERLER

KATKI MADDELERİNİN BİZE KATTIKLARI

Her gün tükettiğimiz gıdalardaki az miktardaki katkı maddelerinin ve çevreye yayılmış kimyasal maddelerin etkileri bilim adamlarını bile şaşırttı.

Gıdalardaki katkı maddelerinin çocuklar üzerindeki etkilerini araştıran uzmanlar, kız çocuklarında erkeksi, erkek çocuklarında ise kız çocuklarına özgü davranışların arttığını farketti.

Gıdalarda kullanılan az miktardaki katkı maddeleriyle, ya da plastik ve boya kullanımıyla çevreye yayılan kimyasal maddelerin ürkütücü ilginç etkileri olduğu anlaşıldı.

Rotterdam’daki Erasmus Üniversitesinde yapılan araştırmada, öncelikle normal düzeylerdeki dioksin ve plastik hammaddesi olarak bilinen PCB’nin hayvanlar üzerindeki etkileri araştırıldı. Bu kimyasal maddelerden etkilenen hayvanların çift cinsiyetli olarak dünyaya gelmesi bilimadamlarını şaşkına çevirdi. Dioksin ve PCB’nin çocuklar üzerindeki etkileri incelendiğinde ise, kız çocuklarının erkeklerin oynadığı oyunları oynadığı, erkek çocuklarının ise kız çocuklarına özgü davranışları gösterdiği ve onların oyunlarını oynadığı farkedildi.

Özellikle de hamilelik dönemlerinde bu maddelere daha fazla maruz kalmış annelerin çocuklarında bu eğilimler çok daha fazla görülüyor. Bu kimyasal maddelerin çocukların bağışıklık sistemine zarar verdiği, ve zeka geriliğine yol açtığı da saptandı.

Sonuçları “Çevre Sağlığı” dergisinde yayınlanan araştırma bilim dünyasını şaşırtmakla kalmadı, İngiliz Çevre Bakanı bu kimyasal maddelerin kullanımı konusunda derhal harekete geçeceklerini açıkladı.