Genel SağlıkHABERLER

SİGARADAN SAATTE 560 KİŞİ ÖLÜYOR

Sigara kullanımının artık salgın hastalık boyutuna geldiğini ileri süren 117 ülkeden yaklaşık 10 milyon doktor yeni bir kampanya başlatıyor.

Sigara kullanımından kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının rekor düzeylere ulaştığına dikkat çeken doktorlar, hükümetleri daha etkin önlemler almaya davet ediyor.

Dünya çapında 10 milyon doktoru temsil eden çeşitli sağlık örgütleri sigaraya karşı yeni bir kampanya başlatıyor… 117 ülkeden milyonlarca doktor bu yeni kampanyayla sigarayla mücadelede hükümetlerinin daha etkin bir rol oynamasını istiyor.

Kampanyaya destek veren doktorlar Dünya Sağlık Örgütü’nün sigarayla ilgili son raporunda yer alan rakamlara dikkat çekmeye çalışıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün son araştırmasına göre bir saatte 560, bir günde 13 bin 400, bir yılda ise 4.9 milyon kişi sigaraya bağlı rahatsızlıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.

Doktorlar, hükümetlerden tütüne uygulanan vergileri arttırılmasını, bütün sigara reklamlarının yasaklanmasını, bazı sigaraların diğerlerinden daha az zararlı olduğu yönündeki “light” gibi ibarelerin gerçek olmadığının anlatılmasını ve pasif içicilerin korunması istiyor.

Doktorlar sigara kullanımının artık bir salgın hastalık boyutuna geldiği uyarısında da bulunuyor.

Dünya Sağlık Örgütü ise tütün denetimini öngören uluslararası bir kamu sağlığı anlaşmasının hazırlıklarını yapıyor. Hazırlanan anlaşmanın önümüzdeki yılın Mayıs ayında dünya sağlık örgütüne üye olan 192 ülkenin onayına sunulması bekleniyor.