Genel SağlıkHABERLER

ÇOCUĞUNUZU DİKKATSİZLİĞİNİZE KURBAN ETMEYİN

Temizlik malzemelerinin çocuğun boyundan uzak ve kapalı yerlere konulması, kola, su gibi şişelerde satılmaması ve saklanmaması uyarısında bulunuldu.

Çamaşır suyu, lavabo açıcı ve yağ çözücü maddeleri içen çocukların sayısının fazlalığına dikkat çekilerek, aileler uyarıldı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Pediatrik, Gastroentereoloji, Hepatoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fügen Çullu, ailelerin dikkatsizliği sonucu birçok çocuğun yemek borusunun yandığına işaret ederek, şunları söyledi: “En büyük sorunlarımızdan biri çamaşır suyu, lavabo açıcı, yağ çözücü, kezzap ve sıvı bulaşık deterjanı gibi maddeleri içen çocukların fazlalığı. Bu maddelerin hepsi yemek borusunu yakıyor. Bu nedenle de bir kısmında bu boruyu değiştirmek zorunda kalıyoruz. Çünkü yanma sonucu yemek borusu büzüşüyor. Önce orayı balonla genişletmeye çalışıyoruz eğer olmazsa cerrahi müdahale yapıyoruz. Bunun için de kalın bağırsaktan parça kesilip, oraya ilave yapılıyor. Ancak bu işlemde de birkaç ameliyat yapılmak zorunda. Yazın Cerrahpaşa’da günde 3 hastaya bu nedenle endoskopi yapıyorduk.”

DAHA FAZLA RİSK ALTINDA KALIYORLAR

Çocukların yemek borularının hiçbir hastalık olmadan “tam pisi pisine” gittiğini vurgulayan Prof. Dr. Çullu, “Bu çocukların ileride normal kişilere göre yemek borusu kanseri riski 50 kat daha fazla” dedi.

ULAŞAMAYACAĞI YERLERE KALDIRIN

Bu problemin daha çok oyun çağı çocuklarında yaşandığını anlatan Prof. Dr. Fügen Çullu, bütün bu maddelerin çocuğun boyundan uzak ve kapalı yerlere konulması, kola, su gibi şişelerde satılmaması ve saklanmaması uyarısında bulundu.