Genel SağlıkHABERLER

100 MİLYON İNSAN DEPRESYONDA!

Dünya Sağlık Örgütü, herhangi bir anda, dünyada 100 milyon insanın depresyonda olduğu, depresyonun, dünyadaki her 5 kadından ve her 9-10 erkekten birinde görüldüğü bildirildi.

Sağlık Bakanlığı broşür hazırladı

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü’nce hazırlanan broşürde insanların çoğunun depresyonun belirtilerini, yaşadıkları çeşitli olumsuzlukların doğal sonucu olarak gördükleri vurgulanıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyada her 3 kişiden birinin, hayatının herhangi bir döneminde psikiyatrik hastalık geçireceğini tahmin ediyor.

WHO verilerine göre, herhangi bir anda, dünyada 100 milyon insan depresyonda. Depresyon, dünyadaki her 5 kadından birinde ve her 9-10 erkekten birinde görülen çok yaygın bir hastalık.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nce hazırlanan broşürde de insanların çoğunun depresyonun belirtilerini, yaşadıkları çeşitli olumsuzlukların doğal sonucu olarak gördükleri vurgulanıyor. Broşürde yer alan bilgilere göre, depresyon çok değişik nedenlerle ortaya çıkabilse de bir tarafıyla yüksek tansiyon veya şeker hastalığı gibi tıbbi bir hastalık.

Psikiyatride en iyi tedavi edilebilen hastalık olan depresyon, koroner arter hastalıklardan sonra en büyük iş gücü kaybına neden olan hastalık olarak belirtiliyor.

Psikiyatrik hastalıklar, yeterince bilinmediği ve tedavi edilmediği için büyük acılara ve büyük ekonomik kayıplara yol açıyor.

BELİRTİLERİ

Broşürde, depresyonun belirtilerine ilişkin şu uyarılar yapılıyor: “Eğer, kendinizi boşlukta veya üzgün hissediyorsanız, hayattan zevk almıyorsanız, iştahınız, uykunuz, azaldı veya arttıysa, huzursuz veya durgunsanız, halsiz ve yorgunsanız, kendinizi değersiz veya suçlu hissediyorsanız, konsantrasyon güçlüğü veya kararsızlık çekiyorsanız, son 15 gündür bu belirtilerin çoğundan şikâyetçiyseniz büyük ihtimalle depresyondasınız demektir. Bu durumda bir sağlık ocağı veya psikiyatri kliniğine başvurmanızı öneririz.”

Bakanlık, Türkiye’deki depresyon hastalarında fiziksel bir hastalıkla açıklanmayan uyuşmalar, karıncalanmalar ve ağrıların da sık görüldüğünü bildiriyor.