Genel SağlıkHABERLER

BALIK YAĞI KAN KANSERİ HÜCRELERİNİ ÖLDÜRÜYOR

Norveç’te yapılan bir araştırmada, balık yağının kan kanseri hücrelerini öldürdüğü saptandı.

Oslo Üniversitesi’nde laboratuvar ortamında yapılan araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi. Kanser hücreleri Omega 3 yağ asidine karşı koyamadılar.

Kan kanseri hücreleriyle ilgili araştırmada bu sonuca ulaştıklarını bildiren uzmanlar, balık yağının muhtemelen diğer kanser hücreleri üzerinde de etkili olacağını düşünüyor. Dr. Hilde Heimli, yaptıkları araştırmayla, kanser hücrelerinin nasıl geliştiğini ve çoğaldığını daha iyi anlamaya başladıklarını, elde ettikleri bilginin bazı kanser türlerinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılabileceğini söyledi.

OMEGA 3 YAĞ ASİDİ

Laboratuvarda yapılan araştırmada, balık yağı asidinde bulunan Eicosapentaenoic Asidi (EPA), kanser hücrelerini besleyen maddelere katıldı. Araştırma sırasında, kanser hücrelerinin Omega 3 yağ asidine karşı koyamayarak öldükleri belirlendi.

Bazı kanser türlerinin önlenmesinde ve tedavisinde kullanılabileceği düşünülen Omega 3 yağ asidinin, damar sertliğine karşı da koruyucu olduğu biliniyor.

Omega-3 (Balık, ceviz, soya yağı, yeşil yapraklı sebzeler) ve Omega-6 (Ayçiçeği, soya, mısır, tahıl, kuşüzümü) yağ asitleri vücudumuz tarafından üretilemiyor. Omega yağlarının ideal oranı ise her 5-10 gram Omega-6 yağ asidine karşılık 1 gr. Omega-3 yağ asidi şeklinde.