Genel SağlıkHABERLER

GEREKSİZ YERE AŞI YAPTIRDI

Bursa İl Sağlık Müdürü Hüseyin Serdar, Sonbahar mevsimi sebebiyle sık sık hava değişimi ve sıcaklığın düşmesine bağlı olarak üst solunum yolu enfeksiyonlarında artış yaşandığını söyledi.

Ciddi uyarılar

Havaların soğumaya başlamasıyla grip hastalığına benzer bulgularla seyreden bir çok solunum sistemi hastalığının yaşanabileceğini belirten İl Sağlık Müdürü Hüseyin Serdar, şu uyarılarda bulundu..

Serdar, risk grubu dışında kalan vatandaşların grip aşısı vurulmasına gerek olmadığını da savundu.

Havaların soğumaya başlamasıyla grip hastalığına benzer bulgularla seyreden bir çok solunum sistemi hastalığının yaşanabileceğini belirten İl Sağlık Müdürü Hüseyin Serdar, “Hastalığa grip diyebilmek için kişilerin sadece şikayetleri ve muayene bulgularının değerlendirilmesi yeterli olmamaktadır. Kesin tanı, ancak hastanın vücudunda laboratuvar yöntemleriyle grip virüslerinin gösterilmesi ile konulabilir” dedi.

Grip hastalığının bütün toplum için risk oluşturduğu ve öldürücü olabileceği görüşünün de yanlış olduğunu ifade eden Serdar, “Bilimsel olarak kabul edilen risk gruplarındaki şahısların, hastalığa yakalanmaları halinde komplikasyonlar gelişebilmektedir. Bu nedenle bütün dünyada kabul edilen bu risk grupları dışındaki kişilere aşı uygulaması tavsiye edilmemektedir” diye konuştu.

Özellikle 65 yaş üstü kronik kalp, böbrek veya metabolizma hastalığı olanlar, bağışıklık sistemini baskılayacak hastalığı bulunanlar, kronik astım gibi solunum rahatsızlığı yaşayanların yanı sıra uzun süreli aspirin kullanmak zorunda olan bebek ve çocuklarla ile AIDS olanların dışında kalan kişilerin grip aşısı olmasına gerek olmadığını dile getiren Serdar, “Uygulanan aşı bir önceki yıl en çok salgın yapan virüs gruplarını içeriyor. Bu yıl da aynı virüs grubunun salgın yapma ihtimalinin ne kadar olacağı bilinemeyeceği dikkate alındığında risk grubu dışında kalanlara grip aşısı uygulamasının koruyuculuğunun düşük olabileceği göz önüne alınmalıdır” şeklinde konuştu.

Serdar ayrıca, aşı uygulamasının ferdi, kurumsal ve ülke ekonomisi açısından da değerlendirilmesinin yapılmasını ve risk grubunda bulunmayan kişilere aşı uygulanmamasını da önerdi