Genel SağlıkHABERLER

TARTIŞMANIN BOYUTLARI DA ÖNEMLİ!

Anne-baba arasındaki tartışmaların, küfür, vurma-kırma ve dövüşme şekline dönüşmesi, çocuğun dengesini bozabiliyor. Uzmanlar, anne-baba arasındaki bazı tartışmaların çocuğa zararı bulunmadığını, ancak tartışmaların boyutlarının önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Uzmanlar, insanların, anlaşmazlıklarını tartışarak çözümlemelerinin ‘çok doğal’ olduğunu, fakat tartışmaların, çocuğa pek yarar sağlamayacağı gibi kızgınlık, öfke türü duygularını bastırması, kontrol etmesi gerektiği zamanlarda kötü örnek teşkil edeceğinin unutulmaması gerektiğini belirtiyor. Çocuğun, kendini koruyan, bakımını sağlayan kişilerin kontrolünü kaybettiğini görmesinin, güvensizliğe ve endişe duymasına sebep olacağını vurgulayan uzmanlar, bu tür örnekler ile karşılaşan çocukta, panik, korku, bazen de kabuslara rastlanabileceğini bildiriyor.

Uzmanlara göre, anne babalar, tartışmalardan öteye giden anlaşmazlıklar sonucu “evi ayırma boyutuna geldiklerinde”, çocuklarına, problemin ciddi olduğunu belirtmeleri gerekiyor. Bozulan evlilikleri ‘iyi-olumlu’ gibi göstermenin de, ileride çocuğun güvensiz olmasına yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, şunları kaydediyor:

“Diyelim ki, eşinizden belli bir süre, anlaşmazlıklarınızı gidermek veya düşünmek için ayrı yaşamaya karar verdiniz. Sadece çocuğunuza, bunun, sizin ve eşiniz arasında bir anlaşmazlık olduğunu, bazı kararlar almak için zamana ihtiyacınız olduğunu, ayrı yaşarken bu anlaşmazlıklarınızı çözmeye çalışacağınızı, belki tekrar mutlu bir aile olabileceğinizi söyleyin. Bu anlaşmazlıkların sebebinin kendisinin olmadığını vurgulayın.”

Uzmanlar, çocukların endişelerinin, bugüne kadar ona bakmış olan anne-babasının ayrılığı ile ona kimin bakacağı, ihtiyaçlarını kimin karşılayacağı yönünde olduğunu ifade ederek, çocuğun, boşanma kararı karşısında direneceğini ve kabul etmek istemeyeceğini hatırlatıyor. Uzmanlar, böyle bir durumda, şu öneride bulunuyor:

“Her ikiniz de onu sevdiğinizi, her ikinizin de ayrı evlerde olacağı, ikiniz ile de ayrı ayrı da olsa birlikte olacağını açıklayın.”

Kaynak: İHA