Genel SağlıkHABERLER

SALDIRGANLIK BEYNİNDEN KAYNAKLANIYOR

Bilim adamları, kadın ve erkeklerin öfke ve saldırganlıklarını kontrol etmede farklı olmalarının beyin yapılarından kaynaklandığını ortaya çıkardılar.

Erkeklerin daha saldırgan olmalarının nedeni,beyinlerindeki öfkeyi kontrol eden bölgenin kadınlarınkine oranla küçük olması.

ABC televizyonunun web sitesinde yayınlanan habere göre aslında hem erkek, hem kadın, duygu üretimi konusunda aynı özelliklere sahip. Ancak iş, duyguları kontrol etmeye gelince kadınlar öne geçiyor. Araştırmaya göre erkekler, duyguları kontrolde daha çabuk ‘‘kısa devre’’ yapıyor.

Beynin farklı bölgeleri, çeşitli fonksiyonlardan sorumlu. ‘‘Amygdala’’ adlı bölüm, korku, heyecan ve benzeri duyguların merkezi olarak tanımlanırken, göz çukurunun arkasındaki ön korteks, saldırganlığı düzenliyor. Amygdala, insanları kışkırtan, tahrik edici duyguları harekete geçirirken, ön korteks bu duyguları kontrol altına almayı sağlıyor.

57’si erkek, 59’u kadın olmak üzere 116 sağlıklı insan üzerinde araştırma yapan psikologlar, bu kişilerin beyinlerinin manyetik rezonansla görüntülenmesi sonucu çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını belirttiler.

MR görüntülerinde, kadın ve erkek beynindeki öfke, korku ve heyecan merkezinin aynı büyüklükte olduğu gözlenirken, bu duyguları kontrol altına almayı sağlayan ön korteksin kadınlarda daha büyük olduğu görüldü. Bilim adamları, kadınların bu özellikleri sayesinde öfkelerini kontrol etmede erkeklerden daha becerikli olduklarını belirttiler.