Genel SağlıkHABERLER

ECSTASY PARKİNSONA NEDEN OLUYOR

Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmalar, ecstasy kullanan kişilerde, Parkinson hastalığına benzeyen belirtiler görülme ihtimali bulunduğunu ortaya koydu.

Nöronlar zarar görüyor

“Sadece bir gecede çok sayıda ecstasy kullanan kişilerde bile bu belirtiler ortaya çıkabilir” diyen bilim adamları, buna beyindeki anahtar önemi bulunan nöronların zarar görmesinin yol açtığını belirtiyorlar.

Araştırma sonuçları Science adlı bilim dergisinde yayımlanan Stanford Üniversitesi bilim adamları, bu bulgulara maymunlar üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda ulaştıklarını kaydettiler.

Science dergisi, bir diğer grup bilim adamının bu bulgulara itiraz ettiğini de hatırlatırken, araştırmanın sincap türü maymunlara ve babunlara üçer doz ecstasy enjekte edilerek yapıldığına dikkati çekti.

Araştırmayı yapan bilim adamları, bir partide ortalama bir ecstasy kullanıcısının kullandığı bu dozun, hayvan beyninde bulunan ve dopamine üreten bazı nöronlara zarar verdiğinin görüldüğünü vurguladılar. Bilim adamları, ortaya çıkan bu tahribatın daha sonra yaşam içinde yeniden bünye tarafından onarılıp onarılmadığına dair bir sonuç elde edemediklerini açıkladılar.

Bu arada, araştırmayı yürüten ekibin başkanı Dr. George Ricaurte, ortaya çıkan zararın Parkinson’a yol açacak kadar büyük olmadığını da belirtirken, “Ancak beyindeki bu hareket, dopamine üreten nöronların gördüğü zararla tetiklendiği bilinen Parkinson hastalığı açısından da tehlike bulunduğunu düşündürtüyor” dedi.

Kaynak : Anadolu Ajansı