Genel SağlıkHABERLER

GELECEĞİMİZ GEN HARİTASINDA!

Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Emin Kansu, çağın son buluşu olan İnsan Genom Projesi’ne göre her insanın bir gen barkodu olduğunu ifade etti.

Hastalıklar daha kolay tedavi edilecek

Kanser hastalığının ortaya çıkmasında ve tedavisinde hücrelerin önemli rol oynadığını anlatan Kansu, başta kanser olmak üzere diğer hastalıkların da tedavisinde kullanılabileceğine dikkat çekti.

Bursa’da Türk Klinik Biyokimya Derneği tarafından düzenlenen “Klinik Biyokimya ve Kanser Sempozyumu”nda konuşan Prof. Dr. Emin Kansu, insanların gen haritasının çıkarıldığı Genom Projesi ile gen mühendisliğinin adeta çığır açtığını belirterek, “Elektronik cihazların okuyabildiği barkodlar gibi insanların da gen barkodu bulunuyor. Her insanın yaklaşık 30 bin geni bütün geleceğini belirliyor. Kanser genleri ve insanların karşılaşabileceği hastalıklar bu barkod üzerinde mevcut. Gen teknolojisindeki buluşlar, gen haritasının çözülmesi ile çok önemli gelişmeler sağlayacak” dedi.

Kanser hastalığının ortaya çıkmasında ve tedavisinde hücrelerin önemli bir rol oynadığını anlatan Prof. Dr. Emin Kansu, kendilerini yenileme özelliği bulunan kök hücrelerin başta kanser olmak üzere diğer hastalıkların da tedavisinde kullanılabileceğine dikkat çekti.

Kansu, “Kanser hücreleri bir anlamda ölümsüz hücreler. Yani ölüme karşı direnerek süratle çoğalmaya devam ediyorlar. Günümüzde kanser tedavisinde kullanılan kök hücreler, enfarktüs, alzheimer gibi hastalıkların da tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağı araştırma konusu” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA