Genel SağlıkHABERLER

YAŞLILAR EVLERİNDE ROBOTLA EGZERSİZ YAPACAK

Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Binnur Görer danışmanı Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. H.Levent Akın ile birlikte, 2 yıl süren bir çalışmanın sonucunda ‘egzersiz eğitm

Boğaziçi üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü doktora öğrencisi Binnur Görer danışmanı Boğaziçi üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. H.Levent Akın ile birlikte, 2 yıl süren bir çalışmanın sonucunda ‘egzersiz eğitmeni robotu’ projesini hayata geçirdi. Egzersiz eğitmeni robotu ile yaşlıların hayatının kolaylaştırılması amaçlanıyor.
Boğaziçi üniversitesi doktora öğrencisi Binnur Görer (26), Prof.Dr. H.Levent Akın’ın danışmanlığında insansı robot NAO’yu kullanarak egzersiz eğitmeni robotunu geliştirdi. Yaşlı kişilerin sürekli bir sağlık personeli gözetimi altında olmaksızın, akıllı teknolojiler yardımı ile yaşam kalitelerini artırmak amacıyla geliştirilen sistem ‘Sağlıklı yaşlanma’ kavramından yola çıkılarak geliştirildi. Sağlıklı yaşlanma kavramı çerçevesinde öncelikli amaç, koruyucu bir yaklaşım izlenerek yaşlı kişilerin fiziksel ve zihinsel sağlığını devam ettirebilmelerini sağlamak. Fiziksel ve zihinsel sağlığın korunmasında ise düzenli egzersiz hareketlerinin yapılması büyük önem taşımakta. Binnur Görer, Egzersiz Robotu çalışmasında, bahsedilen teknolojinin bir parçası olarak, yaşlı kişilere günlük egzersiz hareketlerinde yardımcı olabilecek bir egzersiz eğitmeni robotu geliştirilmesinin amaçlandığını kaydetti. Görer, robotun yapması planlanan egzersiz hareketlerinin, gerçek dünya ile benzerlik taşıması açısından bir huzurevinde gerçekleştirilen toplu egzersiz seansları sırasında sergilenen hareketlerden seçildiğini söyledi.
‘NAO’ ile bir saatlik egzersiz
Egzersiz Robotu projesinin bu alanda ilk defa bir insansı robot kullanılarak geliştirilen bir otonom egzersiz sistemi olma özelliği taşıdığını söyleyen Görer, şu bilgileri verdi: “Projeyi geliştirirken, doğrudan insanın yerini alabilecek bir robot olmasına özen gösterdik. NAO isimli bu robotun fiziksel yapısı insana oldukça benzer. Kişilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik bir robot. Robot daha çok kendi başına evde kalan yaşlılar için tasarlandı. Sosyal bir robot olan egzersiz robotu yaşlı kişi ile konuşarak onunla iletişime geçebiliyor. Robotun işlevlerini yerine getirebilmesi için öncelikle bir insan eğitmenden (egzersiz hareketlerinin nasıl yapıldığını bilen herhangi bir kişi) öğrenmesi gerekiyor. Bu kapsamda şu an için 5 hareketlik egzersiz programı belirledik. 10 dakika süren egzersizler, 1 saate kadar uzatılabilir. Egzersiz seansındaki hareketler yaşlı kişinin ihtiyaçlarına göre değişebilir. Egzersiz eğitmeni robotu istenilen hareketlerden bir seans oluşturma ve kişiye özel programlar oluşturabilme yeteneğine sahip. Egzersiz seansı sırasında robot, hareketleri yaşlı kişiye gösterirken aynı zamanda derinlik algılayıcı kamera yardımıyla kişinin hareketlerini de izliyor. Hareketin orijinal hali ile yaşlı kişinin iskelet verisini üst üste oturtarak aradaki farkı hesaplıyor ve yaşlı kişinin egzersizi ne kadar başarılı yaptığını yorumlayarak kişiye geri bildirimlerde bulunuyor. Projenin tamamlanmasının ardından, egzersiz eğitmeni robotu Boğaziçi üniversitesi yakınlarındaki bir huzurevinde test edildi. Yaşlı kişiler sistemi başarılı bulmakla beraber robotun sosyal yönünün daha çok geliştirilmesi gerektiği yönünde önerilerde bulundular. Sistemin eksiklerinin tamamlanmasıyla beraber egzersiz eğitmeni robotunun ileride fizyoterapistlerin yerini alması dahi muhtemel görünüyor.”