Genel SağlıkHABERLER

VAJİNADAN BÖBREK NAKLİ ESTETİĞİ DE KORUYOR

Böbrek naklinde tıbbın ulaştığı son nokta ödülle taçlandırıldı…

Böbrek nakli yöntemlerinde son yıllarda çıta ülkemizde çok yukarılara çıkmış durumda. örneğin karnınızda sadece 2 cm.lik bir delikten girilen aletle vajinadan böbreğinizin çıkarılarak sevdiğinize can verebileceğinizi düşünebiliyor musunuz? üstelik bu iz de yaklaşık 6 ay içinde tamamen kapanıyor ve yeri hiçbir şekilde belli olmuyor. Dünyada sadece birkaç yerde yapılabilen bu yöntemin uygulandığı merkezlerden biri Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi. Prof. Dr. İbrahim Berber başkanlığındaki böbrek nakli ekibi bu uygulamayla geçtiğimiz günlerde bir de ödül aldı. İstanbul Cerrahi Derneği’nin “Cerrahide Yeni Ufuklar” toplantısında, “Vajinal çıkarımlı tek port donör nefrektomi” isimli video sunumu, Prof. Dr. Berber başkanlığındaki ekibe birincilik ödülü getirdi.
Kimi zaman büyükanne-büyükbaba, kimi zaman eş-kardeş, kimi zaman da arkadaş hatta çapraz nakille ‘yedi kat yabancı’ kimliğiyle çıkıyor karşımıza organ bağışlayıcıları. Söz konusu ‘sevdiğine can vermek’ olduğunda Türkiye, canlı vericiden organ bağışında Avrupa ülkelerine fark atıyor. ülkemizde özellikle böbrek naklinde tıbbın ulaştığı nokta da çok yukarılarda. Bir zamanlar ‘hayal’ bile edilemeyecek tıbbi uygulamalar hayata geçiriliyor, başarılı operasyonlarla ‘ömrünün son durağına’ gelmiş kişiler yeniden hayata döndürülüyor. Kronik böbrek yetmezliği de hayati riski beraberinde getiren hastalıklardan biri. üstelik her geçen gün daha fazla kişinin kapısını çalıyor. Türkiye’de her 7 kişiden biri kronik böbrek hastası. Hastalık sinsice ilerleyip son aşamada ortaya çıktığından her 10 kişiden 9’u da hastalığının farkında bile olmuyor. 70 bin kişi ise diyalize bağlı yaşamak zorunda ve bu sayı da hızla artıyor. Hiç ummadıkları bir anda böbreklerinin iflas ettiği gerçeğiyle sarsılan binlerce kişi, yaşama tutunabilmek için diyalize girse de, ne yazık ki bir süre sonra organ nakli kaçınılmaz oluyor.
Dünyada sadece birkaç merkezde
Organ naklinde ülkemizde kadavradan bağış son derece az ama canlı vericiden nakilde Türkiye Avrupa’nın çok daha ilerisinde. Organ nakli ameliyatlarında da, teknolojideki baş döndürücü gelişmeye hekimlerin tecrübeleri de eklenince son yıllarda dünya çapında sayılı başarılara imza atılıyor. O başarılardan birine geçtiğimiz günlerde Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi ekibi imzasını attı.
İstanbul Cerrahi Derneğinin geçtiğimiz günlerde düzenlediği “Cerrahide Yeni Ufuklar” toplantısında “Vajinal çıkarımlı tek port donör nefrektomi” isimli video sunumu, böbrek nakli ekibine birincilik ödülü getirdi. Acıbadem International Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı ve Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Berber “Acıbadem International Hastanesi Organ Nakli Merkezi olarak yaklaşık beş senedir böbrek nakli yapıyoruz. Nakil ameliyatlarımızda tabi ki insanları diyalizden kurtarmaya, onların daha konforlu ve rahat bir hayat yaşamasını sağlamaya çalışırken bir yandan da vericilerin yani böbreklerini sevdiklerini hayata döndürmek için bağışlayanların da ameliyatını onlar açısından en konforlu şekilde gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yaptıkları fedakarlığın sonrasında da onların hayatını en rahat şekilde geçirmesini amaçlıyoruz” diyor. Bu kapsamda vericilerin ameliyatının tümü kapalı yöntemle yapılırken, bunun kimi ‘tek port’ denilen tek delikten kimi de vajenden çıkarılma şeklinde gerçekleştiriliyor. Acıbadem International Hastanesi böbrek nakli ekibine birincilik getiren ödül de, işte dünyada sadece birkaç merkezde yapılan vajenden böbrek çıkarma işlemi oldu.
6 ayda izden eser kalmıyor
Prof. Dr. Berber, vajenden böbrek çıkarılma işleminde hastanın göbeğinden sadece 2 cm.lik kesi ile laparoskopik aletle içeri girildiğini, böbreğin de vajenden çıkarıldığını belirterek “Bu yöntem doğum yapmış olan kadınlarda uygulanabiliyor. Dünya üzerinde sadece birkaç merkezde yapılıyor. Literatüre baktığınızda bir iki vaka görebiliyorsunuz” diyor. Daha yeni yeni uygulanan ve çok ileri tecrübe gerektiren bir ameliyat olan vajenden böbrek çıkarmada, hem laparoskopi bilmek hem de bunu ileri düzeyde yapabilecek kapasiteye sahip olmak gerekiyor. Normal ameliyattan yaklaşık 30 ila 45 dakika daha uzun süren bu yöntemin vericiye son derece fazla avantajı bulunuyor. Normal standart kapalı ameliyatta böbreği çıkarmak için kasık bölgesinden 5-6 cm.lik kesi yapmak gerekirken, bu ameliyatta böbrek vajenden çıkarıldığı için hastanın karın duvarında, göbekteki delikten başka hiçbir kesi izi olmuyor. üstelik yaklaşık 6 ay içinde izden eser kalmıyor ve dolayısıyla ameliyat izi hiçbir şekilde belli olmuyor. Organ bağışçısı, günlük yaşantısına bir iki güne kalmadan dönebiliyor.