Genel SağlıkHABERLER

TÜRKİYE’DE 37 BİN KİŞİ İNME YÜZÜNDEN HAYATINI KAYBETTİ!

Türkiye’ye gelen Almanya Essen İnme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Hans-Christoph Diener’den inmenin nedenleri, önlemleri ve tedavi yöntemleri:

 İnme nasıl ortaya çıkar?
Her yıl bin kişiden 7’si bu felaketle karşı karşıya. Ortaya çıkış nedenleri iki ana grupta toplanır. Birincisi tıkanma, beyne giden damarların veya beynin içindeki damarların çeşitli şekillerde tıkanması veya daralması. İkinci mekanizma ise beyin dokusu içinde meydana gelen kanamadır.
İnmenin belirtileri nelerdir?
Gelip geçici görme bozuklukları, tek tarafta ani görememe veya görme alanının bir kısmını görememe, konuşmada bozukluk; ani gelişen konuşamama, anlamsız konuşma veya sarhoşvari konuşmalar, vücudun bir yarısında ani kuvvet kaybı gibi belirtiler olur, bu belirtiler birkaç dakika içinde geçse bile önem taşır. Biz bunlara öncü belirtiler, geçici ataklar diyoruz. Eğer bunlarda önlem alınırsa kalıcı olmaktan kurtulup tedavi edilebilir.
önlemek için neler yapılabilir?
Birtakım risk faktörleri önlenebilir. Genetik faktörlerin dışındaki sigara, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalık için risk faktörü olan hepimizin bildiği başlangıçtaki risk faktörleri önlenebilir. İnmenin kesin tedavisi yoktur. çok erken dönemde (ilk 3 saat) damar açıcı ilaç dışında geçici bulguları olan hastaların hızlı değerlendirilmesi ve tedavi edilmesi önem taşır. İlk 3 saatte damar açıcı ilaç (tromboliz) hayat kurtarıcı olabiliyor.
Kimler risk altında?
Beslenme tarzı bozuk olanlar, örneğin yağdan zengin beslenenler, sigara içenler, kilolu, diyabetik kişiler.
Yaş önemli mi?
Her yaşta olabilir. Ancak damarların tıkanma riski belirli yaşlardan sonra daha yüksektir.
Sigaranın rolü nedir?
Sigara tüm damarları olduğu gibi beyin damarlarında da dönüşü olmayan bozukluklar, kalınlaşmalar, elastikiyetin bozulması, plakların oluşmasına neden oluyor.
Nasıl ortaya çıkıyor?
Beyin, vücudun yüzde 2’sini kaplar ama kanın yüzde 20’sini kullanır. Beyin 4 ana damardan beslenir. Bunların tıkanıklığı ya da daralması yüzde 50 – 60’a kadar kabul edilebilir bir oran. Ama yüzde 60’ı geçince tedaviye ihtiyaç var.
İnmeden korunmak için bunları mutlaka yapın:
• Bol bol su için. Günde 3 – 3,5 litre su içmek – özellikle 45 yaşından sonra- inme riskini azaltan basit bir önlem.
• Yüksek tansiyon, diyabet hastasıysanız veya yüksek kolesterole sahipseniz kişisel risk faktörlerini bilerek kontrol altına alın.
• Eğer damarsal bir hastalığınız varsa mutlaka her sene check – up yaptırın.
• Düzenli egzersiz de dolaşımı hızlandırarak inme riskini azaltıyor.
• Tansiyonunuz düşük tutmak için sağlıklı bir beslenme düzenine sahip olun.
• özellikle kalpte ritim bozukluğu olan hastalar, inme gelişim riskleri çok yüksek olduğundan ömür boyu kan sulandırıcı ilaç tedavilerine uymalıdır.
• TüİK verilerine göre 2014 yılında Türkiye’de 375 binden fazla kişi çeşitli hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti
• İnme ölüm nedenleri arasında kalp hastalıkları ve kanserden sonra üçüncü sırada…
• ölümlerin yüzde 10’u inme nedeniyle gerçekleşti.
• Sadece 2014’te Türkiye’de 37 bin kişi inme yüzünden hayatını kaybetti.
• İnme, Türkiye’de kalıcı kısıtlılık sebepleri arasında birinci sıradadır.
• İnme geçirenlerin çoğunluğu akut dönemde hayatını kaybetmese de ciddi kısıtlılıklarla bazen yatağa bağlı kalarak yaşamak zorunda kalmaktadır.
• Türkiye’de yaşam süresinin son 10 yılda uzamasıyla daha fazla inmeyle karşılaşılacağı ön görülüyor.