Genel SağlıkHABERLER

ŞEHİR DIŞINDA OKUYAN ÇOCUĞUN SAĞLIĞINI “UZAKTAN KORUMA” REHBERİ

Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla çocukları üniversiteyi kazandığı için sevinen aileleri şimdi de onları başka şehre göndermenin endişesi sardı. Binlerce genç üniversite eğitimi için başka bir şehre giderken özellikle anneler “çocuğumun sağ

Uyku
Beden ve ruh sağlığını korumak için yeteri kadar (8-10 saat) uyumak gerekli ve önemlidir. Yetersiz uyku davranış sorunlarına, öğrenme problemlerine ve akademik performans düşüklüğüne neden olan faktörlerden sayılmaktadır. Uyku sorunu yaşayan öğrenciler, sabah yorgun şekilde uyanma, gün içinde uyuklama ve fiziksel aktivite esnasında çabuk yorulma gibi durumlardan şikayetçi olmaktadırlar. Yeni çevrelerine uyum sürecinde olan gençler yeterli ve kaliteli bir uyku ile daha zinde olacaklardır.
Beslenme
 
Eğitimleri için ailelerinden uzakta yaşamak durumunda kalan öğrencilerin sağlıklı kalmaları için yeterli ve dengeli bir beslenme programını uygulamaları gerekir. Buna göre sabahları kahvaltı yapmayı ihmal etmemeleri ve gün içinde öğün atlamamaları önemlidir. Şeker ve yağ oranı yüksek besinler yerine besleyici değeri yüksek (yağsız et,tavuk, balık, baklagiller ve sınırlı miktarda ekmek gibi) besinlerin dengeli şekilde tüketilmesi uygun olacaktır.
Egzersiz ve sosyal etkinlikler
 
Günlük ders ve staj çalışmalarından arta kalan boş zamanlarında sportif faaliyetler veya sosyal etkinliklere (müzik, tiyatro,satranç  gibi) katılmaları kendilerini daha zinde hissetmelerine yardımcı olacaktır.  öğrenciler günlük okul yaşantısı ve derslerden kaynaklanan stresi düzenli olarak yapacakları egzersiz  veya sanatsal aktiviteler ile üzerlerinden atabilirler.
Ayrılma bireyselleşme sorunları
 
Ailesinden uzakta eğitimine devam eden bazı öğrenciler ailelerinden ilk kez uzun süreli olarak ayrı yaşamaktadırlar. İnsan hayatında iki kez ayrılma bireyselleşme yaşamkatadır. Birincisi doğum ile birlikte bebeğin  anneden ayrılarak dış dünyaya geçmesidir. Diğeri ise akademik yaşantı gereği bazı öğrencilerin anne-babasından ayrı yaşamaya başladığı dönemdir.  Başlangıçta bağımsız yaşantının getirdiği bir coşku olmakla birlikte, zaman içinde sorumluluklarını yerine getirememe, ekonomik nedenler, kendine olan güvensizlik gibi nedenler ile depresif bir durum gelişebilmektedir. Ayrılık ve bireyselleşme mi depresyonu davet ediyor, yoksa kişide var olan depresif  yapı mı ayrılma sürecini olumsuz etkiliyor ? bu konularda henüz bir net sonuç elde edilmiş değildir. Ancak ailesinden ilk kez ayrılacak öğrencilerin uzun ayrılık öncesinde kısa süreli denemeler yaparak duruma uyumunun kolaylaşması sağlanabilir.