Genel SağlıkHABERLER

MEDİKAL MASAJ VÜCUDA SAĞLIK KAZANDIRIYOR

Ağrıları gideriyor, kan dolaşımını düzenliyor, iç organları rahatlatabiliyor. Son yıllarda önemi giderek daha iyi anlaşılmaya başlayan ve doktorların reçetelerine girmeye başlayan medikal masaj pek çok rahatsızlığın giderilmesinde önemli bir rol oynu

Memorial Hizmet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uz. Dr. Demet Tekdöş Demircioğlu, medikal masaj tedavisi hakkında bilgi verdi.
Medikal masaj, hasar görmüş ya da yorgun düşmüş organın eski haline dönmesi için uygulanırken, hastanın yaşam kalitesini artırmak, kabiliyet kazandırmak ve psikolojik destek amacıyla da kullanılabilmektedir. Etkileri bilimsel olarak ispatlanmış olan medikal masajın oldukça geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır.
Kan dolaşımını düzenliyor
Bunların yanı sıra medikal masaj kan dolaşımını düzenleyerek, kalbin hızını da yavaşlatmaktadır. Düzenli yapılan medikal masaj kandaki beyaz hücre olarak bilinen akyuvarları artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Toplar damalarda kan akımının durmasını ve vücutta oluşan ödemin atılmasını sağlamaktadır.
Kas yapısı toparlanıyor
Medikal masajın kastaki yorgunluk ve ağrıları azalttığı bilinen bir gerçektir. Kasların toparlanmasını sağlarken, biriken toksik maddelerin atılımına yardımcı olmaktadır. Kemiklerin güçlenmesine yardımcı bir etkisi vardır. Kireçlenmelerde etkili olan medikal masaj, spazm ve krampları da önlemektedir. Sinir sistemi üzerinde de olumlu etkileri görülmektedir.
Cildi yumuşatıyor
Medikal masaj sayesinde, ter üretimi artırılarak üre ve diğer atık maddelerin atılımı sağlanır. Masaj kılcal damarlarda genişleme sağlayarak, dokulara daha fazla kan gitmesine yardımcı olmaktadır. Derideki kan dolaşımını hızlandırarak, hücrelerin daha iyi beslenmesine olanak sağlamaktadır. Bunların yanı sıra cildin elastikiyetini arttırır ve yağ bezlerinin salgısını yükselterek cildin yumuşamasına yardımcı olur.
İç organlara da faydası büyük
Cilde etkilerinin yanında medikal masajın, iç organlara da faydası bulunmaktadır. Akciğerlerde mukusun çözülmesini sağlar. Kalın bağırsağın hareketlerini arttırmasıyla, gaz problemlerinin çözümüne fayda sağlarken, karın bölgesindeki şişkinliklerin de azalmasına yardımcı olmaktadır. Sindirimi kolaylaştırdığı da bilinmektedir.
Kas zedelenmeleri ve kırıklarda sakıncalı olabilir
Medikal masajın uygulamasının sakıncalı olduğu durumlar da bulunmaktadır. Akut kas yaralanmalarında uygulanan masaj, kanamayı arttıracağı gibi aynı zamanda yaralanmış kas liflerinin zedelenmesine yol açabilmektedir. Kas, lif, tendon kopmaları ya da tahripleri, kas fıtıkları, kırık-çıkıklar ve açık yaralarda medikal masajın yapılması tavsiye edilmemektedir.
Damar hastalıklarında medikal masajdan uzak durulmalı
Herhangi bir nedenle damar yapısının bozulduğu durumlarda da medikal masaj sakıncalıdır. Varis ve kanda pıhtı oluşumu hallerinde medikal masajdan uzak durmak gerekmektedir. Mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyon ve deri hastalıklarında da medikal masaj kullanılmaması gereken bir yöntemdir.
Kanser hastalarına önerilmiyor
Medikal masaj kanser hastalarında metastaz riski sebebiyle masaj uygun görülmemektedir. Ancak psikolojik destek ve moral sağlamak amacıyla eller, ayaklar, yüz ve baş bölgelerine hafif masaj yapılabilmektedir. Kanserin durumuna göre doktor tavsiyesi ile diğer bölgelere de uygulanabilmektedir. Bunun yanı sıra el ve ayaklara hafif masaj haricinde, hamilelik süresi boyunca masaj yaptırılmamalıdır. Vücutta apse bulunması hallerinde ve romatizmaların akut dönemlerinde masajdan uzak durmak gerekmektedir.